Lelijke lijmvlek in kleding

september 6, 2024
1 min read
Lelijke lijmvlek in kleding

Als je denkt dat de wasmachine die lijmvlek er wel uitwast, heb je het mis! Lijmvlekken zijn vaak hardnekkig en vragen om een speciale behandeling. Hoe kun je het beste lijmvlekken verwijderen uit kleding?

Zoals gezegd, doe kleding met lijmvlekken nooit zonder voorbehandeling in de wasmachine. Zo krijgt de vlek de kans zich te hechten aan je kleding en krijg je hem er misschien wel helemaal niet meer uit. Je moet de lijmvlek eerst zo goed mogelijk oplossen. Soms zijn wel meerdere behandelingen nodig voordat de vlek echt weg is.

Behandeling van een oudere lijmvlek

Als het om een wat oudere lijmvlek gaat, dan moet je eerst de grotere stukken er voorzichtig afschrapen met een mesje. Let op dat je de kleding niet beschadigt!

Deppen met Aceton

Daarna dep je de vlek een aantal keren met Aceton. Aceton is een oplosmiddel dat ook vaak in nagellakremover zit. Let op, aceton kun je alleen gebruiken op kleding die gemaakt is van natuurlijke materialen (katoen, wol, linnen, zijde). Gebruik dit dus niet op synthetische kleding, van nylon, acryl e.d. Synthetisch betekent dat de stof niet van natuurlijk materiaal is gemaakt, zoals Nylon, acryl en dergelijke. Is de kleding wel van kunststof gemaakt, dan sla je deze ‘aceton-stap’ over.

Strijken

Leg nu een stukje keukenrol over de vlek en ga daar met een heet strijkijzer overheen. De lijm smelt en wordt geabsorbeerd door de keukenrol.

Nabehandelen met terpentine 

Zit er nu toch nog lijm op de kleding, dan kun je de vlek nog behandelen met terpentine. Dit kan op synthetische als op natuurlijke stoffen. Dep de vlek met terpentine. Gebruik hiervoor keukenrol of iets dergelijks.

Uitspoelen met water

Spoel de kleding goed uit met water om de lijmvlek definitief te verwijderen.

Wassen in de wasmachine

En dan kan nu het kledingstuk in de wasmachine.

Redactie

De redactie van Grensverleggers deelt wekelijks inspirerende artikelen die jou helpen om zelf je grenzen te verleggen. We zorgen ervoor dat je verder komt in het leven.

Brandschone oven met baking soda
Previous Story

Brandschone oven met baking soda

Vlekken verwijderen van houten vloer
Next Story

Vlekken verwijderen van houten vloer

Latest from Blog

Wat helpt tegen brandnetels

Wat helpt tegen brandnetels?

Nederland staat bomvol met brandnetels. Dit komt vooral om brandnetels van stikstof in de bodem houden. Ben je in de brandnetels gevallen