Agnetha Fältskog: Vermogen, Relatie, Carrière en andere weetjes

september 25, 2024
3 mins read
Agnetha Fältskog Vermogen, Relatie, Carrière en andere weetjes

Gnetha is geboren op 5 april 1950 in het Zweedse Jönköping. Als ABBA-lid stond ze jarenlang in de schijnwerpers, zelfs toen ABBA niet meer als groep bestond. Maar de carrière van Agnetha was ook voor die tijd al indrukwekkend.

Het vermogen van Agnetha Fältskog

Dankzij haar deelname aan ABBA, maar ook door haar eigen solocarrière, heeft Agnetha een aanzienlijk vermogen op kunnen bouwen. Het is niet precies bekend hoe groot haar vermogen is, maar de schattingen zijn dat het rond de 200 miljoen dollar zal zijn. Dit bedrag is voor een deel te danken aan het succes van de 380 miljoen albums die ze uitbrachten en natuurlijk valt de opbrengst van de concerten daar onder, net als de royalty’s van de nummers die zij zelf geschreven heeft. Omdat de nummers van ABBA door de beide mannelijke leden van de groep zijn geschreven, zal Agnetha daar waarschijnlijk geen royalty’s van krijgen.

De partner van Agnetha Fältskog

In 1968 was Agnetha een jaar lang verloofd met de Duitse producer Dieter Zimmermann. Nadat de samenwerking spaak liep, werd ook de verloving verbroken. Daarna is Agnetha twee keer getrouwd.

Het eerste huwelijk was met Björn Ulvaeus in juli 1971 en dat duurde negen jaar. Samen kregen ze twee kinderen: Linda Elin en Peter Christian. In 1979 gingen ze uit elkaar en in augustus 1980 was de scheiding officieel. Daarna bleef ze tien jaar alleen.

Pas in 1990 trouwde ze voor een tweede keer, nu met Tomas Sonnenfeld. Deze verbintenis werd in 1992 beëindigd. Sinds die tijd heeft Agnetha officieel geen vaste partner meer gehad, hoewel ze in 2016 wel samen met Thomas Johansson in het openbaar verscheen.

Nog meer weetjes over Agnetha Fältskog

Agnetha heeft altijd in de belangstelling gestaan van de internationale pers. Er gingen dan ook geruchten rond dat ze een relatie had met de Nederlandse Gert van der Graaf. Dat speelde in de periode van 1997 tot 1999. Uiteindelijk heeft Agnetha via een rechtbank een contactverbod laten opleggen, omdat ze de relatie met hem niet wilde voortzetten en hij zich daar niet bij wilde neerleggen.

Na een pauze van veertig jaar heeft ABBA uiteindelijk weer nieuwe muziek uitgebracht en wordt er zelfs een concert gegeven. Voor de fans is dat een mooie gelegenheid om weer te genieten van alle bekende nummers. Wie hoopt dat de bandleden persoonlijk op het podium staan, zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn, want de show is helemaal digitaal samengesteld met hologrammen.

Een bescheiden artiest met muzikale prestaties van wereldformaat

Agnetha is ondanks, of misschien dankzij, haar succesvolle, internationale carrière bescheiden gebleven en ze leidt zelfs een teruggetrokken leven. Haar angst om te vliegen en de behoefte aan privacy voor haarzelf en haar kinderen, hebben zeker bijgedragen aan het einde van ABBA. Zoals ze zelf ooit zei vroeg ze teveel van zichzelf en te weinig van haar omgeving. Nu ze ouder is, is ze gelukkig en kan ze haar eigen leven leiden met haar kinderen, kleinkinderen en honden om haar heen.

De carrière van Agnetha Fältskog

Toen ze nog maar zes jaar oud was, schreef Agnetha al haar eigen liedjes en op 17-jarige leeftijd ondertekende ze haar eerste platencontract. Vanaf dat moment waren haar hits niet meer weg te denken uit de Zweedse hitlijsten. Een uitstapje naar het Duitse Schlagergenre in 1969 was echter geen succes. Ze concentreerde zich weer op de Zweedse muziekwereld en speelde daarnaast in de Zweedse versie van de musical Jesus Christ Superstar de hoofdrol.

Een paar jaar later, in 1971, leerde ze Björn Ulvaeus kennen en trouwde ze met hem. Het jaar daarna vormde ze samen met hem en met Anni-Frid Lyngstad en Benny Andersson een muziekgroep. In eerste instantie hielden ze als naam van de groep hun voornamen aan. Uiteindelijk voegden ze de eerste letters van hun namen samen en werd de naam ABBA officieel aangenomen.

De groep werd internationaal bekend toen ABBA in 1973 aan het Eurovisie Songfestival mee deed en met Waterloo op het publiek grote indruk maakte. Dit winnende nummer is nog altijd een van de bekendste nummers van ABBA. Van de ongeveer 100 hits die ze totaal in de ABBA-periode maakten, zijn veel nummers nog steeds populair, zoals:

  • Take a change on me
  • The winner takes it all
  • Dancing Queen
  • The day before you came

Het leven van Agnetha na ABBA

Toen in 1983 na tien jaar de rek uit de onderlinge samenwerking was en zowel Agnetha en Björn als Benny en Anni-Frid gescheiden waren, lastte de groep een pauze in. Uiteindelijk duurde deze breuk zo lang, dat er genoeg tijd was voor Agnetha om weer nieuwe soloprojecten op te pakken. Dat was een goede keuze, want ze verkocht in het eerste jaar al meer dan een miljoen exemplaren van Wrap your arms around me. Tot 1989 was ze nationaal en internationaal actief en scoorde ze hoog in de verschillende hitlijsten. Daarna koos ze ervoor om van het podium af te stappen en een teruggetrokken leven te leiden.

In 2021 heeft Agnetha nog een boek uitgebracht dat ABBA van binnenuit heet. Ze geeft in het boek een inkijkje over wat ze allemaal heeft meegemaakt in haar ABBA tijd.

Redactie

De redactie van Grensverleggers deelt wekelijks inspirerende artikelen die jou helpen om zelf je grenzen te verleggen. We zorgen ervoor dat je verder komt in het leven.

Rick Harrison: Vermogen, Huwelijkspartner en meer weetjes
Previous Story

Rick Harrison: Vermogen, Huwelijkspartner en meer weetjes

Next Story

Ben van der Burg: Getrouwd, Gezin, Vermogen en meer

Latest from Blog

Wat helpt tegen brandnetels

Wat helpt tegen brandnetels?

Nederland staat bomvol met brandnetels. Dit komt vooral om brandnetels van stikstof in de bodem houden. Ben je in de brandnetels gevallen