Wanneer je een groot gezin hebt met al wat oudere kinderen die allemaal hun eigen vriendengroepen, sportclubjes, verenigingen en hobby’s hebben, is het soms best een flinke klus om het overzicht in het gezin te bewaren. Daarnaast zorgt de drukte er ook voor dat je elkaar als gezin soms dagen eigenlijk niet ziet of niet samen eet. Een gezinsplanner kan orde in de chaos scheppen en overzicht bieden op wie wanneer waar moet zijn. In dit artikel vertellen we je hoe je het beste om kunt gaan met een gezinsplanner.
Een gezinsplanner
Je kunt kiezen voor een echte gezinsplanner, wat eigenlijk een soort kalender is met aparte vakken voor ieder gezinslid. Dit is een planner van papier waarin je vaak een week vooruit kunt kijken, maar je hebt ook gezinsplanners in de vorm van een whiteboard die je elke week opnieuw uit kunt vegen en in kunt vullen. Als je dit gedoe vindt kan een gewone maandkalender ook volstaan. Als je kiest voor een kalender met vakken die groot genoeg zijn, kun je hier ook voldoende afspraken op kwijt voor het hele gezin en bijkomend voordeel is dat je al de hele maand vooruit kunt kijken en zelfs verder dan dat door kan plannen.
Kleurcodes
Het begint dus allemaal met een handige gezinsplanner of een maandkalender van bijvoorbeeld Bekking en Blitz. Wanneer deze eenmaal hangt, kun je met elkaar afspreken hoe deze ingevuld wordt. Met markeerstiften kun je een systeem van kleurcodes afspreken (zorg voor een goede vaste plek voor deze markeerstiften). Geef bijvoorbeeld ieder gezinslid een eigen kleur, of geef sport, afspraken bij bijvoorbeeld een dokter of een fysiotherapeut of afspraken met vrienden allemaal een eigen kleur. Door met kleurcodes te werken kun je met één oogopslag al een indruk krijgen van wat er die dag moet gebeuren.
Vaste momenten
De grootste uitdaging van het bijhouden van een gezinsplanner is zorgen dat deze ook daadwerkelijk ingevuld wordt en dat mensen op de planner kijken. Daarom is het belangrijk om hier vaste momenten voor in te plannen. Neem bijvoorbeeld de zondagmiddag om met het hele gezin altijd even naar de planner te kijken en maak er een gewoonte van om iedereen in de ochtend bij het ontbijt ook even te attenderen. Door de planner structureel in te vullen kun je zien wanneer jullie allemaal thuis zijn. Zo kun je ook inplannen dat er wat tijd met het gezin besteed wordt.