Kaarsen zijn echte sfeermakers in huis. De winter is het seizoen bij uitstek om het in huis gezellig te maken met kaarslicht. Maar bij veel branduren laten kaarsen na verloop van tijd hardnekkige sporen na: een roetvlek. Hoe verwijder je die?
Allereerst: nooit wrijven! Niet met een droge doek en zeker niet met een natte doek. Daarmee wrijf je het spul in de muur en krijg je de zwarte, hardnekkige roetvlek er niet meer van af.
- Klop of blaas het roet eerst weg. Plak dan voorzichtig plakband op de vlek en duw voorzichtig aan. Trek de tape langzaam van de muur. Met een beetje geluk komt het meeste restant van de roet mee.
- Een andere manier om het roet te verwijderen is door middel van een stofzuiger met grove borstel waarmee je de loszittende roetdeeltjes voorzichtig opzuigt. Ook hier geldt: niet vegen met de borstel! Behandel de vlek daarna met een papje van water en baking soda (ook wel bicarbonaat of zuiveringszout), dit absorbeert het vuil. Dep de bakingsoda voorzichtig met een schone doek op de vlek. Pak regelmatig een nieuw stukje doek gebruiken anders wrijf je het roet weer terug. Naspoelen met schoon water. Zonodig herhalen.
- Een wit schoolkrijtje kan ook dienst doen. Kleur het krijt over de vlek heen totdat je het niet meer ziet.
- Een kaars geeft roet als hij fakkelt, oftewel als hij een grote vlam heeft (en dus een lang lont). Houdt de lont van je kaars kort door hem bij te knippen, dan geeft de kaars zo min mogelijk roet.
- De plek oververven met de oorspronkelijke kleur is natuurlijk ook een optie maar roet dringt vaak door een laagje verf heen. Bij de bouwmarkt is speciale coating of verf tegen hardnekkige (roet)vlekken verkrijgbaar.
- Gebruik kaarsen van sojawas; deze scheidden geen zichtbare rook af en dus ook geen roetdeeltjes. Kaarsen van sojawas zijn in opmars; informeer bij jouw favoriete lifestylewinkel of kijk online.