Welke internationale sancties tegen Rusland zijn er tijdens de oorlog

Welke internationale sancties tegen Rusland zijn er tijdens de oorlog?

Helaas is er al een lange tijd een oorlog gaande tussen Rusland en Oekraïne. Doordat de oorlog eigenlijk begonnen is door Rusland, zijn er door de tijd heen verschillende sancties opgelegd aan Rusland, in de hoop dat de oorlog zou stoppen.

Tot op heden is de oorlog nog steeds gaande, maar er zijn zeker wel voldoende sancties opgelegd. Hieronder lees je precies welke sancties zijn opgelegd en wat dit heeft betekend voor Rusland en de burgers in Rusland.

Waarom zijn Rusland en Oekraïne in oorlog?

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is al veel langer gaande dan deze oorlog. Vanaf 2014 zijn de twee landen al in conflict. Nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in 2014 werd afgezet, leidde dit tot pro-Russische protesten.

Dit was in het oostelijke en zuidelijke deel van Oekraïne. Hierdoor werd het conflict steeds groter en uiteindelijk is er tussen de twee landen oorlog uitgebroken. Dit is uiteraard erg vervelend voor beide partijen, maar tot op heden is er ook niemand met een oplossing gekomen. Daardoor zijn er veel sancties opgelegd.

Verschillende soorten sancties

Er is niet maar één soort sanctie. Er zijn juist verschillende sancties die kunnen worden opgelegd. Al deze sancties zijn opgelegd aan Rusland. Je hebt in totaal vier verschillende sancties: individuele sancties, economische sancties, diplomatieke sancties en sancties tegen entiteiten.

  • Individuele sancties: Bevriezing van activa en reisbeperkingen voor personen die verantwoordelijk worden geacht voor het ondersteunen of uitvoeren van militaire operaties.
  • Economische sancties: Beperkingen op commerciële activiteiten, technologie en financiële transacties met als doel de Russische economie en militaire capaciteiten te ondermijnen.
  • Diplomatieke maatregelen: Visumrestricties en beperkingen op diensten die aan Rusland worden verstrekt.
  • Sancties tegen entiteiten: Meer dan 2.200 individuen en entiteiten, waaronder leden van de Doema, overheidsfunctionarissen, leden van de strijdkrachten, ondernemers en oligarchen, zijn opgenomen op de sanctielijst.

Aan het einde van de rit is er al van alles geprobeerd om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zo snel mogelijk te stoppen, maar tot op heden is er geen succes. De sancties hebben wel iets geholpen, maar niet voldoende om de oorlog te stoppen. De sancties worden door andere landen uiteraard opgelegd om ervoor te zorgen dat de oorlog stopt.

Sancties Europese Unie

Er zijn in de Europese Unie verschillende voorstellen gedaan om sancties op te leggen tegen Rusland. Uiteindelijk heeft de Europese Unie besloten om wel sancties op te leggen, na lang beraad. Er zijn heel wat sancties die ze in een soort pakket hebben gestopt om de oorlog zo goed mogelijk tegen te gaan.

Het betreft gerichte beperkende maatregelen (individuele sancties), economische sancties, diplomatieke maatregelen en visumrestricties. De economische sancties zijn bedoeld om het militaire optreden van Rusland te bemoeilijken en zijn aanvalsoorlog te ondermijnen. Daarnaast zijn de individuele sancties gericht tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van de oorlog. De Europese Unie heeft zeker voldoende sancties opgelegd.

De EU heeft al meer dan 15 sanctie pakketen uitgevoerd tegen Rusland, we geven je een overzicht van enkele van de belangrijkste sancties;

  • Verbod op de overslag van Russisch vloeibaar aardgas (LNG): De Europese Unie heeft de overslag van Russisch LNG naar landen buiten de EU verboden en heeft sancties ingesteld tegen de LNG-terminals Arctic LNG 2 en Murmansk LNG.
  • Maatregelen tegen de Russische schaduwvloot: Er is een nieuw instrument ontwikkeld om schepen die betrokken zijn bij het omzeilen van het olieprijsplafond en het vervoeren van gestolen Oekraïens graan de toegang tot Europese havens en dienstverlening te weigeren.
  • Uitbreiding van de sanctielijst: Aan de sanctielijst zijn 69 individuen en 47 organisaties toegevoegd, waaronder militairen die verantwoordelijk zijn voor aanvallen op burgerdoelen en personen die betrokken zijn bij de ontvoering van Oekraïense kinderen.
  • Benadering van sanctie-omzeiling: De Europese Unie heeft exportbeperkingen opgelegd aan 32 ondernemingen uit landen zoals China, India, Iran, Servië en de Verenigde Arabische Emiraten, die zich hebben bezighouden met het omzeilen van sancties.

Sancties VS

De VS heeft ook verschillende sancties opgelegd tegen Rusland. Het pakket van de VS bestaat sinds februari 2022 en de maatregelen zijn voornamelijk bedoeld om de militaire industrie in Rusland te raken. Op die manier doet de VS er alles aan om de oorlog te stoppen en zo min mogelijk normale burgers te raken.

Ook gaan ze niet meer samenwerken met ruim 50 bedrijven, wat ervoor moet zorgen dat de economie in Rusland hard geraakt wordt. Uiteraard kan het zo zijn dat de sancties altijd nog verder uitgebreid worden.

Nederland en de oorlog

Nederland heeft Oekraïne vanaf het moment dat de oorlog begon direct gesteund. Hier heeft Nederland geen enkel moment over getwijfeld. Daarnaast geeft Nederland Oekraïne militaire steun, waardoor we altijd aan de kant van Oekraïne zullen staan.

Daarnaast is Oekraïne ook onderdeel van de Europese Unie, waardoor in principe alle Europese landen onderdeel zullen zijn van de achtervang van Oekraïne. Op die manier ondersteunen de landen elkaar en voorkomen we dat de oorlog zich eventueel nog verder uit kan breiden. Dat wil natuurlijk helemaal niemand.

Bezwaar tegen sancties

De sancties die opgelegd zijn, zijn voor Rusland uiteraard nooit voordelig. Dit zorgt ervoor dat de economie en het hele land geraakt worden. Rusland zal dan ook in alle gevallen wel bezwaar hebben tegen de sancties, maar zij willen absoluut niet opgeven. Daardoor blijft de oorlog eigenlijk gewoon voortduren.

Het is voor beide partijen uiteraard niet voordelig om in een oorlog te zitten, maar Rusland ziet er tot op heden voordelen in, omdat ze anders wel waren gestopt met oorlog voeren. Aan het einde van de rit hopen we allemaal dat dit allemaal zo snel mogelijk stopt.

Gevolgen voor Rusland

De gevolgen van de sancties op Rusland zullen steeds groter worden. Steeds meer landen zullen besluiten niet meer samen te werken met Rusland en hierdoor kan het land in de problemen komen. Aan de andere kant is dit al zolang gaande, dat het ook kan zijn dat Rusland er nooit iets aan gaat doen.

Het is uiteindelijk nooit de moeite waard om oorlog te voeren, waardoor vele mensen hopen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan deze oorlog. Helaas hebben wij hier allemaal niets over te zeggen en zullen de twee landen dit echt zelf moeten uitvogelen.